Γιορτινή ατμόσφαιρα στη Βηθλεέμ

Οι εορτασμοί για την χαρμόσυνη είδηση της Γέννησης του Θεανθρώπου έχουν ήδη ξεκινήσει στη βιβλική πόλη της Βηθλεέμ. 

Τα φωτάκια στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της πλατείας Μανγκέρ άναψαν την 1η Δεκεμβρίου και σήμερα, παραμονή της μεγάλης χριστιανικής γιορτής, από το πρωί το κλίμα είναι εορταστικό. 

Στην κεντρική πλατεία έξω από το Ναό της Γεννήσεως συρρέει πλήθος κόσμου ενώ συγκροτήματα τραγουδούν ύμνους και χριστουγεννιάτικα γιορτινά τραγούδια, τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα ξεσηκώνουν τον κόσμο (φωτ).

Στην μικρή και φτωχή παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, περιτριγυρισμένη από Ισραηλινούς οικισμούς, όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, Yolande Knell και όλοι εύχονται αυτές οι μέρες να περάσουν ειρηνικά και με ασφάλεια.  

Η Καθολική Εκκλησία του Βατικανού έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.

Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).

Ωστόσο, ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.000 κατοίκους.