Ν. Σουδάν: Όχι σε αποφυλάκιση πολιτικών για να ξεκινήσει ο διάλογος

Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν διατηρεί τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της χώρας και δεν αποδέχεται το αίτημα των ανταρτών για την αποφυλάκιση των συλληφθέντων πολιτικών που εμπλέκονται στο "αποτυχημένο πραξικόπημα" προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε απόψε ο υπουργός Πληροφοριών Μάικλ Μακουέι.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα μεγάλα κοιτάσματα στα κρατίδια Γιούνιτι και Άνω Νείλου και ότι θα δεχτεί να ξεκινήσει διάλογο με το καθεστώς μόνο εάν απελευθερωθούν οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφυλακίσουμε κάποιον που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος" είπε ο Μακουέι, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Μάκαρ για τις πετρελαιοπηγές ως "ευσεβείς πόθους".

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν δήλωσε έτοιμος για διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ θα απελευθερώσει πρώτα τους πολιτικούς που έχει συλλάβει.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, Τόμπι Λάνζερ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια τεράστια αύξηση των αναγκών εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης. Κάλεσε τους δωρητές "να παράσχουν πόρους" ώστε οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να μπορέσουν να στείλουν επί τόπου προσωπικό και εφόδια.