Πούτιν: Ζηλεύω τον Σνόουντεν και τον Ομπάμα

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, θύμιζε περισσότερο διαδήλωση. Στην αίθουσα επικρατούσε το αδιαχώρητο από δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή του με πανό, μπαλόνια, ακόμα και κασκόλ! 

Εκτός από την Ουκρανία, η απόφαση για αμνηστία σε πολιτικούς αντιφρονούντες και άλλους 25.000 ανθρώπους - ανάμεσα τους οι τραγουδίστριες των Pussy Riot αλλά και οι ακτιβιστές της Greenpeace, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Ρώσων και ξένων ανταποκριτών.

Αυτό όμως αιφνιδίασε τους πάντες ήταν η ανακοίνωση του Πούτιν ότι σκοπεύει να δώσει χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου επικριτή της πολιτικής του, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τις 25 Οκτωβρίου 2003. 

Ο νόμος για την αμνηστία που εγκρίθηκε χθες από τη Δούμα εξαιρεί μια σειρά εγκλημάτων, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων- για την οποία είναι φυλακισμένος ο Χοντορκόφσκι. 

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα του χορηγηθεί αμνηστία για ανθρωπιστικούς λόγους και έπειτα από σχετικό αίτημα του πρώην ισχυρού άνδρα της Yucos Oil.

"Το διάταγμα θα υπογραφεί πολύ σύντομα. Έχει ήδη περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή, είναι μια σοβαρή τιμωρία. Στην αίτηση τους για απονομή χάριτος επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, η μητέρα του είναι άρρωστη, και εκτιμώ ότι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση αυτή", ανακοίνωσε ο Πούτιν. 

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Πούτιν, παραμένει στις φυλακές από τις 25 Οκτωβρίου 2003 καθώς κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια.

Ζηλεύω τον Σνόουντεν και τον Ομπάμα

Ο Ρωσος πρόεδρος δεν παρέλειψε φυσικά να απαντήσει και στις επίμονες ερωτήσεις για το "μήλο της Έριδος" ανάμεσα στην χώρα του και τις ΗΠΑ, Έρικ Σνόουντεν και τις "ψυχροπολεμικές" σχέσεις μεταξύ τους, μετά την χορήγηση ασύλου στον Αμερικανό φυγά. 

"Πως αισθάνεστε για τον Αμερικανό πρόεδρο;" τον ρώτησε μια πανευτυχής δημοσιογράφος. 

"Ζηλεύω τον Μπαράκ Ομπάμα που μπορεί να κατασκοπεύει όλο τον κόσμο και να τη... σκαπουλάρει. Όμως, τι να πω, η κατασκοπεία είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα, όπως άλλο ένα που δεν μπορώ να το αναφέρω εδώ" απάντησε χαμογελαστός ο Πούτιν.

Όσο για τον προστατευόμενο της Ρωσίας, πρώην Αμερικανό πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πανίσχυρος Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι -αν και δεν τον έχει συναντήσει ποτέ προσωπικά (!)- εν τούτοις τον ζηλεύει!

"Δεν έχω βρεθεί μαζί του και ομολογώ ότι τον βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα άνθρωπο. Τον ζηλεύω γιατί είναι σε θέση να αλλάξει την σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων, και κανείς δεν θα κάνει τίποτα για να τον εμποδίσει. Βέβαια, στην κατάσταση που ζει τώρα δεν υπάρχουν πολλά για να χαίρεται αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει μεγάλος λόγος να είναι και δυστυχισμένος" είπε ο Πούτιν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι "οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν  έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και δεν τον έχουν ανακρίνει σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA και του NSA κατά της Μόσχας".