Μυρίζει μπαρούτι στο παγωμένο Κίεβο

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ουκρανική κυβέρνηση καθώς έδωσε το πράσινο φως στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν τους κατασκηνωμένους διαδηλωτές, που παραμένουν για τρίτη εβδομάδα στους δρόμους του παγωμένου Κιέβου.

Ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς είχε δώσει προθεσμία στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, μέχρι την Τρίτη για να φύγουν από τα πάρκα και τις πλατείες που έχουν καταλάβει μπροστά από κυβερνητικά κτίρια. 

Η αστυνομία - που από το πρωί είχε "ζώσει" την Ουκρανική πρωτεύουσα- άρχισε πριν λίγη ώρα την επιχείρηση "εκκαθάρισης" ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους για να υπερασπιστούν την Πλατεία Ανεξαρτησίας, το κεντρικό σημείο της διαμαρτυρίας τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν το απόγευμα στην έδρα του κόμματος "Μπατκίβτσινα" της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. H αστυνομία διέψευσε την πληροφορία αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι "ένοπλοι μασκοφόροι" έχουν καταλάβει το κτίριο.

Επιπλέον, ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος "Πατρίδα" δήλωσε ότι οι αρχές εισέβαλαν στα κεντρικά τους γραφεία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα δημόσια κτίρια και να κατεβάσουν τα οδοφράγματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, "θα υποστούν τις κυρώσεις".

Σύμφωνα με το BBC- οι διαδηλωτές έχουν δώσει 48ωρη προθεσμία στον Γιανούκοβιτς να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του θα έχει αύριο Τρίτη σύσκεψη με τους τρεις προκατόχους τους, προκειμένου να βρει λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.