Αμερικανός δάσκαλος νεκρός στη Βεγγάζη

Ένας αμερικανός δάσκαλος σκοτώθηκε σήμερα από πυροβολισμούς στη Βεγγάζη της Λιβύης, την ώρα που έκανε τζόγκινγκ στη συνοικία αλ Φουιχέρ.

Ο Αμερικανός πολίτης, πιθανότατα ο Ρόνι Σμιθ από το Τέξας δίδασκε χημεία στο διεθνές σχολείο της Βεγγάζης, όπου έφτασε στο τέλος του 2012. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία του δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη Αμερικανική πηγή.

Ο Χάλιλ Γκούιντερ, εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου της Βεγγάζης, σημείωσε ότι "η σορός ενός Αμερικανού πολίτη", 33 ετών, διακομίστηκε στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί. Ο άνδρας είχε δεχθεί πυροβολισμούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με στόχο Αμερικανούς στη Λιβύη μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012, από την οποία έχασε τη ζωή του ο αμερικανός πρέσβης και τρεις ακόμη Αμερικανοί πολίτες.

Επιπλέον, δύο Λίβυοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στη Βεγγάζη από τα πυρά αγνώστων, σε μια ακόμη επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Το νοσοκομείο αλ Τζάλα της Βεγγάζης επιβεβαίωσε τον θάνατο του Άχμαντ Χάμντι, 23 ετών, και του Σάλαχ αλ Ουερφέλι, 28 ετών, διευκρινίζοντας ότι είχαν δεχθεί σφαίρες στο κεφάλι.

Πιο ανατολικά, στην πόλη Ντέρνα, προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών, αγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστούν ακόμη επτά.

Τόσο στη Βεγγάζη όσο και στη Ντέρνα σημειώνονται τους τελευταίους μήνες πολλές δολοφονίες μελών των υπηρεσιών ασφαλείας και δικαστών, οι οποίες αποδίδονται σε τζιχαντιστικές ομάδες που είναι ιδιαίτερα ενεργές στην ανατολική Λιβύη, κυρίως η Άνσαρ Ασαρία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλί Ζεϊντάν δεσμεύθηκε χθες να παρατάξει σύντομα στρατεύματα στη Ντέρνα, όπου το κράτος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά απόν.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης αδυνατούν να σχηματίσουν επαγγελματικό στρατό και αστυνομία που θα μπορούσαν να εδραιώσουν την εξουσία τους και να διασφαλίσουν την τάξη στη χώρα.