Χάος στην Καμπάλα από τεράστια πυρκαγιά και ταραχές

Μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεψε σήμερα σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική αγορά στην Καμπάλα , πυροδοτώντας βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εμπόρων και ανδρών της αστυνομίας.

Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα παρέλυσε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ουγκάντας, καθώς οι ταραχές εξαπλώνονταν και σε άλλα σημεία.

Πολλοί από τους εμπόρους εξέφρασαν την οργή τους και εκτόξευσαν ύβρεις προς την αστυνομία κατηγορώντας την πυροσβεστική ότι ανταποκρίθηκε πολύ αργά στην πυρκαγιά αν και τα κεντρικά της βρίσκονται λίγα μέτρα μακρύτερα.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση πραγματικών πυρών, αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, υπήρξαν συλλήψεις ενώ η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντας ανακοίνωσε περιέθαλψε 81 τραυματίες, οι 28 εκ των οποίων διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα. Ορισμένοι είχαν τραύματα από σφαίρες.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά αλλά, σύμφωνα με τοπικά μέσα, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές στη συγκεκριμένη αγορά. Κάποιοι εξαγριωμένοι έμποροι, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δήλωσαν ότι έχασαν όλα τους τα εμπορεύματα στις φλόγες.

Η αστυνομία στην Ουγκάντα συχνά κάνει χρήση βαρέος οπλισμού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.