Σε τεντωμένο σκοινί η ουκρανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Αζάροφ του προέδρου Γιανούκοβιτς "επέζησε" σήμερα μέσα στην ουκρανική βουλή καθώς η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση απορρίφθηκε, λαμβάνοντας μόνον 186 ψήφους από τους 226 που απαιτούνταν για να καταψηφιστεί η κυβέρνηση.

 Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών βουλευτών, ωστόσο, είτε ψήφισαν αποχή ή δεν ψήφισαν καθόλου, μια "προειδοποίηση" προς τον πρωθυπουργό Αζάροφ (φωτ) για την δυσαρέσκεια που υπάρχει στον πολιτικό κόσμο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον, τουλάχιστον δύο μέλη του Περιφερειακού Κόμματος του Γιανούκοβιτς αυτομόλησαν. 

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί διαδήλωναν και σήμερα στους κεντρικούς δρόμους του Κιέβου και έξω από το κοινοβούλιο, παρά το δριμύ ψύχος και τις πολικές θερμοκρασίες. 

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών άλλα και με τον το αυξανόμενο κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας να μην προχωρήσει η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, υπό την πίεση από τη Ρωσία. 

Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες εσωτερικές διαταραχές, ο Βίκτρορ Γιανουκόβιτς αναχώρησε σήμερα για μια τριήμερη επίσκεψη στη Κίνα, αφήνοντας πίσω του "ένα καζάνι που βράζει".

Σε μια προσπάθεια πάντως να ηρεμήσει τους διαδηλωτές - αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη για τις εικόνες υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας το βράδυ του Σαββάτου- ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε συγνώμη για τις βιαιότητες της αστυνομίας και απηύθυνε έκκληση να μην επαναληφθεί η Πορτοκαλί Επανάσταση.

Επίσης, ο Μικόλα Αζάροφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, με τον΄όρο τον τερματισμό του αποκλεισμού της έδρας της κυβέρνησης και άλλων κυβερνητικών κτιρίων.

"Είμαστε ανοικτοί στις επικρίσεις και έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης", ανέφερε ο Αζάροφ σε ανακοίνωσή του.

Όμως υπάρχει ένας βασικός όρος, σημείωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός: "Οι διαδηλωτές πρέπει να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και να πάψουν να εμποδίζουν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εργαστούν".