TIME: Οι 10 κορυφαίες φωτογραφίες του 2013

Κάθε χρόνο δημοσιεύονται στο ίντερνετ και τον έντυπο Τύπο περίπου μισό δισεκατομμύριο φωτογραφίες. Κάποιες όμως ξεχωρίζουν. Όχι μόνο για καθαυτά τα γεγονότα που απαθανατίζουν αλλά κυρίως για το πώς τα απαθανατίζουν, για τη στιγμή που "συλλαμβάνουν", για αυτό που έχουν ή για αυτό που λείπει...

Αυτές είναι λοιπόν οι 10 κορυφαίες φωτογραφίες του 2013.

ΗΠΑ, Απρίλιος 2013, Μαραθώνιος Βοστώνης

Η επίθεση των αδελφών Τσερνάεφ στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Ενώ θύμισε στους Αμερικανούς ότι το πιο τρομακτικό στην τρομοκρατία είναι το φάντασμά της που πλανάται πάντα και παντού.

Μπανγκλαντές, Απρίλιος 2013

Όταν το κτίριο της κλωστοϋφαντουργίας στη Ρανά Πλάζα κατέρρευσε παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Αυτό το ζευγάρι όμως αποφάσισε να φύγει μαζί, αγκαλιασμένο.

Αυστραλία, Ιανουάριος 2013

Στο Dunalley μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές. Μια οικογένεια με τα εγγόνια της μην ξέροντας πού να βρει καταφύγιο έπεσε στα νερά μιας κοντινής λίμνης.

Τουρκία, Ιούνιος 2013

Η πλατεία Ταξίμ καίγεται από τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σιλ Άιλαντ, Νότιος Αφρική, Ιούλιος 2013

Μια μικρή φώκια ξέφυγε μόλις από τα... σαγόνια του καρχαρία.

Κένυα, Σεπτέμβριος 2013

Η τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και ήταν μια από τις πιο σκληρές και αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών.

Τέξας, Ιούνιος 2013

Ο Bobby Henline πολέμησε στο Ιράκ. Σε μια έκρηξη έχασε τον καλύτερο του φίλο. Ο ίδιος τραυματίστηκε βαριά και παραμορφώθηκε. Είναι όμως ζωντανός και όπως λέει ο φωτογράφος, Peter van Agtmael, φαίνεται να απολαμβάνει τόσο μικρά πράγματα όπως η αίσθηση του νερού πάνω του. Πράγματα που οι υπόλοιποι φαίνεται συχνά να θεωρούμε δεδομένα και να λησμονούμε την αξία τους.

Αίγυπτος, Ιούλιος 2013

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, στο Κάιρο, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Και η Αίγυπτος ακόμη φαίνεται να μην έχει βγει από τη δίνη του εμφυλίου.

Φιλιππίνες, Νοέμβριος 2013

Άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λίγο πριν το χτύπημα του υπερ -τυφώνα Χαϊγιάν.

Συρία, Αύγουστος 2013

Ομάδα ανταρτών που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα έχουν συλλάβει μαχητή της καθεστωτικής πλευράς, του Άσαντ. Και τον εκτελούν. Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούν την εκτέλεση.