Αιματηρές συγκρούσεις και χάος στη Μπαγκόνγκ

Νέες, βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπαγκόνγκ, καθώς οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο γραφείο της πρωθυπουργού, Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Οι Ταϊλανδοί αντικυβερνητικοί υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός και αδερφός της νυν Πρωθυπουργού, που ανατράπηκε με πραξικόπημα του στρατού το 2006, κυβερνά την χώρα, παρότι βρίσκεται εξόριστος στο Ντουμπάι.

Στα σημερινά επεισόδια, δύο διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι από πραγματικά πυρά στο νοσοκομείο.

" Ένας έχει τραυματιστεί στο στήθος και ο άλλος στο δεξί πόδι", δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σουρακάκ Λίλα-ουντομλίπι, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο επτά τραυματίες" .

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα είχε δηλώσει ότι η αστυνομία δεν θα χρησιμοποιούσε βία κατά των διαδηλωτών που προσπαθούν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια.

 Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν, αν και δέχονται βροχή χημικών και δακρυγόνων από τους 3000 αστυνομικούς που φρουρούν το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξέδωσε δεύτερο ένταλμα σύλληψης για "εξέγερση", εναντίον του ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ενώ εκκρεμεί εναντίον του ένα ακόμη ένταλμα σύλληψης για την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών.

Το αδίκημα αυτό "τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών ή με ισόβια κάθειρξη", δήλωσε στην τηλεόραση ο Σαγιούτ Ταναταγουιράτ, αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο Ταουγκσουμπάν συναντήθηκε ωστόσο το πρωί με την πρωθυπουργό, χωρίς καμία θετική κατάληξη για τον τερματισμό της βίας. Η Σιναουάτρα απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, και αρνήθηκε να παραιτηθεί να αντικατασταθεί από ένα "λαϊκό συμβούλιο".

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί στην χειρότερη πολιτική αναταραχή της Ταϊλάνδης,από αντίστοιχες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2010 που έληξαν με βίαιη καταστολή.