Τριήμερο εθνικό πένθος στη Λετονία

Τους 49 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση της οροφής σουπερμάρκετ χθες το βράδυ στη Ρίγα, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο πάνω από τόνους μπετόν, προκειμένου να εντοπίζουν επιζώντες.

"Έχουμε μέχρι τώρα 49 νεκρούς και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλοι 30 παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι όλοι τους νεκροί", είπε ο δήμαρχος της πόλης, Νιλς Ούσακοφς. "Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αλλά, καθώς έχουν περάσει 24 ώρες, οι ελπίδες δεν είναι και πολύ μεγάλες", πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Valdis Dombrovskis, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από το Σάββατο και είπε ότι το γεγονός έχει συντρίψει τη Λετονία.  

"Οι σκέψεις μας είναι μαζί με όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτή την τραγωδία", δήλωσε ο Dombrovskis. "Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία της τραγωδίας, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγάλος."

Η οροφή του σουπερμάρκετ Maxima κατέρρευσε χθες το απόγευμα σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων, τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι έκαναν τα ψώνια τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λετονίας, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη 40 θύματα εγκλωβισμένα στα ερείπια, ενώ αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αγνοούμενων δεν είναι γνωστός.  

"Κάθε ώρα που περνάει, η χαμηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία , είναι παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες. Αλλά, βέβαια, η ελπίδα παραμένει πάντα" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των διασωστών, Armands Plorins.