Άρχισε η απομάκρυνση του ραδιενεργού καυσίμου στη Φουκουσίμα

Η Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε, όπως έχει προγραμματιστεί, η δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσης του καυσίμου της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4.

"Αρχίσαμε την απομάκρυνση μιας πρώτης δέσμης ράβδων καυσίμου στις 15:18 (06:18 ώρα Γκρίνουιτς)", δήλωσε εκπρόσωπος της Τepco, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 περιλαμβάνει 1.533 δέσμες ράβδων καυσίμου και η εταιρεία ελπίζει ότι η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους. 

Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011 και έκτοτε το καύσιμο που παρέμενε στον αντιδραστήρα, ήταν σε επισφαλή κατάσταση.

Οι ράβδοι ραδιενέργειας είναι μήκους 4 μέτρων και περικλείουν σφαιρίδια ουρανίου, τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν υποστεί ζημιά από την έκρηξη.

Οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την ριψοκίνδυνη αυτή αποστολή, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαρροής και να διασφαλίσουν ότι οι ράβδοι δεν θα εκτεθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Φορώντας ειδική στολή που προστατεύει από τη ραδιενέργεια, ο ρεπόρτερ του ΒΒC Rupert Wingfield-Hayes μπήκε πριν λίγες ημέρες στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4, για να παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία για την  δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσης του πυρηνικού καυσίμου.