Ιράκ: Αίμα στην γιορτή της Ασούρα από επίθεση αυτοκτονίας

Οι σιίτες μουσουλμάνοι της Μέσης Ανατολής γιορτάζουν σήμερα τον θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, στη μάχη της Καρμπάλα το 680 μ.Χ., με τον οποίο οριστικοποιήθηκε το σχίσμα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. 

Το έθιμο της Ασούρα επιβάλει οι πιστοί να μαστιγώνονται και να κόβονται με μεγάλα σπαθιά ως ένδειξη πόνου και πένθους και συνήθως στις ομαδικές τελετές που γίνονται παντού, το αίμα ρέει ποτάμι.

Δεδομένης της ένταση σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ και τον Λίβανο, εξαιτίας και του εμφυλίου στη Συρία, οι αρχές των χωρών αυτών είχαν πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές βομβιστικές επιθέσεις. 

Ωστόσο στο Ιράκ, τουλάχιστον 35 προσκυνητές σκοτώθηκαν σήμερα και 80 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε ανάμεσα στο πλήθος, κατά τη διάρκεια τελετής στην ανατολική πόλη Σαντίγια.

Σε αντίστοιχη επίθεση χθες, έχασαν την ζωή τους 19 προσκυνητές.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την σουνιτική Αλ Κάιντα για την αύξηση της βίας στη χώρα-ειδικά τον τελευταίο χρόνο- λέγοντας ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την σιιτική ηγεσία και να πυροδοτήσει εθνοτικές και διαφυλετικές συγκρούσεις που θα οδηγήσουν στον εμφύλιο.