Άρχισε η αναγνώριση πτωμάτων στις Φιλιππίνες

Το  σπαρακτικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν άρχισε στην ισοπεδωμένη πόλη της Τακλομπάν, αφού οι νεκροί έχουν αρχίσει και περισυλλέγονται από τους δρόμους και τα συντρίμμια. 

Περισσότεροι από 100 σάκοι με τις σορούς των άτυχων κατοίκων έχουν τοποθετηθεί  μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, στις κεντρικές Φιλιππίνες, και συνεχώς καταφθάνουν και άλλοι. 

Οι άνδρες των εγκληματολογικών ερευνών λένε ότι το έργο αναγνώρισης δεν θα είναι τόσο εύκολο χρειάζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα, οδοντιατρικά αρχεία και DNA. 

"Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνει πιο σύντομη η διαδικασία αναγνώρισης. Γνωρίζουμε όμως  ότι το έργο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο λόγω  του μεγάλου αριθμού. Η αποσύνθεση των σορών και τα κατεστραμμένα αρχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια" λέει ένας από τους ειδικούς. 

Όσα από τα θύματα δεν αναγνωριστούν έγκαιρα από τους συγγενείς- εάν υπάρχουν επιζώντες που μπορούν να τα αναγνωρίσουν- θα ταφούν σε μαζικούς τάφους.  

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Τακλομπάν, από τον χειρότερο τυφώνα που έπληξε ποτέ τις Φιλιππίνες. Ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς όταν και άλλες πληγείσες περιοχές, όπως η νησιωτική επαρχία Σαμάρ, γίνουν προσβάσιμες. 

Ωστόσο απόψε, μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνο Ακουίνο,  αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για περίπου 2.500 νεκρούς.

Την αρχική εκτίμηση των 10.000 νεκρών την έδωσε τοπικός αξιωματούχος, εξαιτίας "συναισθηματικού τραύματος"  που προκαλείται όταν κάποιος βρεθεί στο επίκεντρο μιας τέτοιας καταστροφής, υποστήριξε ο Ακουίνο. Παρόλα αυτά, ακόμα μένει η επιβεβαιώση των θυμάτων από 29 δήμους, ώστε να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε όλες τις Φιλιππίνες και 700 χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Διαβάστε επίσης: Κραυγή αγωνίας από τους εν Ελλάδι Φιλιππινέζους