Βαρύς ο φόρος αίματος στη Συρία

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34.000 ανθρώπους τους τελευταίους 19 μήνες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο νεότερος απολογισμός της ΜΚΟ κάνει λόγο για περισσότερους από 1000 νεκρούς μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από επιδρομή της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην Μάαρετ αλ Νούμαν, μια πόλη στη βορειοδυτική χώρα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, ανακοίνωσαν τα σωστικά συνεργεία.

"Έχουμε απομακρύνει συνολικά 44 νεκρούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά", δήλωσε ένα μέλος σωστικού συνεργείου.

Βομβαρδιστικά της συριακής αεροπορίας πετούσαν πάνω από την Μάαρετ αλ Νούμαν και την περιφέρειά της κατά τη διάρκεια όλου του πρωινού και έριξαν τουλάχιστον 10 βόμβες στην πόλη και στα ανατολικά περίχωρά της.

Η πιο αιματηρή ημέρα των συγκρούσεων, από το Μάρτιο του 2011 ως σήμερα, υπήρξε η 26η Σεπτεμβρίου με 306 επιβεβαιωμένους θανάτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού το καθεστώς και οι αντάρτες δεν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς αριθμούς των απωλειών στις τάξεις τους.

Παράλληλα η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα στηριζόμενη σε στοιχεία οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι αγνοούμενοι στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχονται σε 28.000 ως 80.000.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "μιλήσει με μία φωνή" για την περίπτωση της Συρίας, ευχόμενη η απελπιστική κατάσταση να μην οδηγήσει σε μια "Σρεμπρένιτσα" στη χώρα αυτή.

"Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ απλά απελπιστική", δήλωσε η Πιλάι. "Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να μιλήσει με μία φωνή. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα", πρόσθεσε.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές στη συριακή σύγκρουση έχουν διαπράξει εγκλήματα που "μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας"