Αναβολή για τις 8 Ιανουαρίου πήρε η δίκη Μόρσι

Ο έκπτωτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και οι συγκατηγορούμενοί του μεταφέρθηκαν στη φυλακή Τόρα του Καΐρου μετά την αναβολή της δίκης τους για τις 8 Ιανουαρίου του 2014, δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Μόρσι δήλωσε ότι "είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου" και ότι "αυτοί που πρέπει να δικαστούν είναι οι ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος".

"Είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου και αυτό το δικαστήριο είναι παράνομο", δήλωσε ο Μόρσι, ο οποίος δικάζεται για υποκίνηση στη δολοφονία διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

 Μόλις ξεκίνησε η αγόρευση του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι άρχισαν να τραγουδούν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ανταποκριτή του BBC, ο δικαστής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος καθώς ο Μόρσι αρνήθηκε να φορέσει στολή της φυλακής. 

Tα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο είναι δρακόντεια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, πάνοπλες έχουν παραταχθεί έξω από το δικαστήριο που θα γίνει στην Ακαδημία της αστυνομίας ενώ έχουν αποκλείσει και την πλατεία Ταχρίρ.

Ο Μόρσι μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με ελικόπτερο από μυστικό σημείο όπου κρατούνταν. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία φάνηκε μόλις για λίγη ώρα κατά τη μεταφορά του. Είναι η πρώτη του εμφάνιση στο κοινό μετά την ανατροπή και τη σύλληψή του από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκρότημα και σε στέγες κτιρίων.

Εκατοντάδες οπαδοί του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από την Ακαδημία φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας υπέρ του ανατραπέντος προέδρου.

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταχρίρ και περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου για να εμποδίσουν οπαδούς τους Μόρσι να πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση στη δολοφονία 10 διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο. Εάν καταδικαστεί, είναι πιθανό ν' αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Ο Μόρσι δικάζεται μαζί με 14 ακόμα συγκατηγορούμενους, μέλη της κυβέρνησής του και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με δικαστές, η δίκη δε θα καλυφθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτήρισε "κατασκευασμένες" τις κατηγορίες και κάλεσε τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο, γεγονός που εντείνει τους φόβους για επεισόδια βίας.

Ισλαμιστές έχουν καταγγείλει την ανατροπή του Μόρσι χαρακτηρίζοντάς την πραξικόπημα.

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν να έχει ο Μόρσι μια "δίκαιη δίκη, καθώς επίσης και το δικαίωμα να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του στο δικαστήριο".