Καρζάι: Σε κακή στιγμή η εξόντωση του αρχηγού των Ταλιμπάν

"Κακά επιλεγμένη στιγμή" χαρακτήρισε την εξόντωση του αρχηγού των πακιστανών Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης από μη επανδρωμένο αεροπλάνο. Ο Καρζάι, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο θάνατος αυτός ίσως βλάψει τις προσπάθειες για την ειρήνευση της περιοχής.

Ο Καρζάι πιστεύει πως το πλήγμα του μη επανδρωμένου αεροπλάνου κατά του Μεχσούντ "πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κακά επιλεγμένη και ελπίζει πως η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα επηρεαστεί", αναφέρει η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αφγανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέπτεται το Αφγανιστάν.

Ο ρόλος του Πακιστάν, χώρα γειτονικής του Αφγανιστάν η οποία είχε αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν όταν ήταν στην εξουσία στην Καμπούλ, από το 1996 ως το 2001, θεωρείται κρίσιμος για να αποφευχθεί ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014.

Ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος ήταν περίπου 30 ετών και είχε προαχθεί το 2009 σε αρχηγό της οργάνωσης Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), σκοτώθηκε μαζί με τέσσερις συνεργάτες του την Παρασκευή από ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο κοντά στη Μιρανσάχ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Ουαζιριστάν, μιας περιφέρειας όπου ζουν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν και η οποία αποτελεί το επίκεντρο του τζιχαντιστικού κινήματος στην περιοχή.

Ο θάνατος του αρχηγού του TTP, ενός κινήματος υπεύθυνου για πολυάριθμες επιθέσεις που εδώ και έξι χρόνια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στο Πακιστάν, είναι ένα σκληρό πλήγμα για τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον και για το Ισλαμαμπάντ, το οποίο υπολόγιζε στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για ειρήνευση στη χώρα.