Αποχή των Σέρβων και επεισόδια στις εκλογές στο Κόσοβο

Μασκοφόροι εισέβαλαν σήμερα στο κύριο εκλογικό κέντρο της πόλης Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, στο οποίο διεξάγονται δημοτικές εκλογές, και έριξαν δακρυγόνα και έσπασαν κάλπες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το σχολείο Σβέτι Σάβα όπου σημειώθηκε η επίθεση στεγάζει περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα στην σερβική πλευρά της πόλης,  που είναι μοιρασμένη σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

Αξιωματούχοι των εκλογών, μεταξύ των οποίων μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έφυγαν από το εκλογικό κέντρο όταν έγινε η επίθεση και η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή ενώ απέμεναν ακόμη δύο ώρες ψηφοφορίας προτού κλείσουν οι κάλπες.

Eν τω μεταξύ- και μέσα σε γενικότερο κλίμα εθνοτικής έντασης- η πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο δεβ ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της σερβικής κυβέρνησης για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές- παρά το γεγονός  οι δήμοι αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων το οποίο, όπως ορίζει η συμφωνία των Βρυξελλών που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κοσόβου, το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων που ψήφισαν μέχρι το μεσημέρι, δεν ξεπερνούσε σε καμία περιοχή το 5%.

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα υπό την επίβλεψη παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ,  ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με τη συμμετοχή και των Σέρβων, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Βορρά.