“Η κρίση δεν θα μείνει στη Συρία”

"Η κρίση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον περιορισμένη στο συριακό έδαφος. 'Η θα επιλυθεί, ή θα επιδεινωθεί, θα ξεπεράσει τα σύνορα και θα προκαλέσει ανάφλεξη και αιματοχυσία σ΄ ολόκληρη την περιοχή". Αυτά δήλωσε από το Λίβανο ο ειδικός μεσολαβητής για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, τονίζοντας τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Ο Μπραχίμι βρίσκεται περιοδεία σε χώρες της περιοχής με επιρροή.

Η συριακή κρίση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Συρίας με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την εξέγερση. Το τουρκικό πυροβολικό απάντησε για μια ακόμα φορά στην πτώση, σήμερα, στη νότια Τουρκία, συριακής οβίδας, η οποία δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τοπικές τουρκικές πηγές, τις οποίες επικαλέσθηκε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου, χθες το βράδυ, ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα με το βόρειο Λίβανο με ανταλλαγή πυρών η οποία δεν προκάλεσε θύματα.

Ο Μπραχίμι επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ Αλ-'Αντχα, από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου.

Η Δαμασκός έχει δηλώσει έτοιμη να μελετήσει την πρόταση του Μπραχίμι, ο οποίος "θα μεταβεί πολύ σύντομα στη Δαμασκό", σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του 'Αχμεντ Φάουζι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε "χρήσιμη" μια εκεχειρία στη διάρκεια της γιορτής Εϊντ αλ-'Αντχα.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου συνασπιμού της εξόριστης αντιπολίτευσης, Αμπντέλ Μπασέτ Σάιντα, δήλωσε ότι οι αντάρτες "απλώς αμύνονται και είναι φυσικό να σταματήσουν τις εχθροπραξίες όταν το πράξει και η πολεμική μηχανή του καθεστώτος".