Ογδόντα νεκροί από 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 85 νεκροί είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που έπληξαν τις Φιλιππίνες τα ξημερώματα, χτυπώντας κυρίως στην περιοχή Μποχόλ, στο κέντρο του αρχιπελάγους και κοντά στην τουριστική περιοχή Σεμπού.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της Μπαλιλιχάν- μιας πόλης με πληθυσμό περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους- στην επαρχία των νησιών Μποχόλ βόρεια του κύριου νησιού Μιντανάο και περίπου 640 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:12 τοπική ώρα ( 0:12 GMT) και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες μεταξύ των τουριστών. Ωστόσο, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Τα πρώτα θύματα αναφέρθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου στην πόλη Τσεμπού, μια δημοφιλή περιοχή για τους τουρίστες περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, όπως δήλωσε η Μίντα Μοράντε περιφερειακή επικεφαλής πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών στο Τσεμπού, τουλάχιστον δύο κτίρια έχουν καταρρεύσει ενώ αρκετά άλλα- συμπεριλαμβανομένης και μιας εκκλησίας- έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού ωκεανού που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος.