Πρωθυπουργός του Πακιστάν θέλει να γίνει η Μαλάλα

Τη φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός του Πακιστάν προκειμένου να σώσει τη χώρα της εξέφρασε η νεαρή Μαλάλα Γιουσαφζάι στη διάρκεια συνέντευξης της στη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ. "Θέλω να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν", δήλωσε. "Πιστεύω ότι είναι πράγματι καλό γιατί η πολιτική θα μου επιτρέψει να σώσω ολόκληρη τη χώρα μου. Θα μπορώ να αφιερώσω μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση όπως και να επικεντρωθώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε.

Η 16χρονη, που κέρδισε το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι θα ήταν "μεγάλη τιμή" για εκείνην να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. "Αν κερδίσω το Νόμπελ Ειρήνης, πιστεύω ότι θα ήταν μια μεγάλη τιμή, μεγαλύτερη απ΄ ότι αξίζω. Το Νόμπελ Ειρήνης θα με βοηθούσε να αρχίσω αυτή την εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών", δήλωσε.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012 η Μαλάλα είχε τραυματιστεί βαριά από μια σφαίρα στο κεφάλι. Οι Ταλιμπάν ήθελαν έτσι να την εκδικηθούν γιατί μιλούσε άσχημα γι αυτούς και γιατί διεκδικούσε το δικαίωμα τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Διακομίσθηκε στη Βρετανία όπου εγχειρήθηκε και όπου διαμένει και πηγαίνει σχολείο. Έγινε παγκόσμια πρέσβειρα για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η 16χρονη Μαλάλα έγραψε την αυτοβιογραφία της, μίλησε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και δημιούργησε το Ίδρυμα Μαλάλα.