Το μεγάλο προσκύνημα της Μέκκας

Η Μέκκα ή Μάκκα (Μάκκα αλ-Μουκάραμα όπως ονομάζεται στα αραβικλα) είναι η την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων που κάθε πιστός πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Σύμφωνα με το Ισλάμ, είναι η γενέτειρα του προφήτη Μωάμεθ και εκεί που ο Αλλά του έδωσε μέρος του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων, του Κορανίου, το 610 .

Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφτούν την πόλη. 

Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη, οι πιστοί πρέπει να προσεύχονται πάντα στραμμένοι προς τη Μέκκα ενώ όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα, το τεράστιο κύβο από γρανίτη που βρίσκεται μέσα στο Μεγάλο Τζαμί της πόλης.

Σύμφωνα με το Κοράνι, η Κάαμπα πιστεύεται ότι οικοδομήθηκε από τον Ιμπραήμ (Αβραάμ) και τον γιο του Ισμαήλ. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη. 

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας κατά την περίοδο των προσευχών. Ωστόσο, το ετήσιο μεγάλο προσκύνημα  των Μουσουλμάνων στη Μέκκα γίνεται κάθε χρόνο τον δωδέκατο ισλαμικό μήνα ( Ντουλ - Χιτζά). Τότε, οι εικόνες των περίπου 3 εκατομμυρίων πιστών που κατακλύζουν το Μεγάλο τζαμί, είναι εντυπωσιακές. 

Το ετήσιο πενθήμετρο προσκύνημα -θα πραγματοποιηθεί  φέτος από τις 13 έως 18 Οκτωβρίου και οι πιστοί Μουλμάνοι σε όλο τον κόσμό προετοιμάζονται για την μεγάλη γιορτή. Ήδη, η Μέκκα έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές οι οποίοι, πριν το μεγάλο προσκύνημα, ανεβαίνουν για να προσευχηθούν στο "Βουνό του Φωτός".

Το βουνό είναι γνωστό για το σπήλαιο του Χιρά, όπου ο προφήτης Μωάμεθ, όπως αναφέρει η μουσουλμανική παράδοση, οραματίστηκε τον Γαβριήλ στη μορφή ενός άνδρα, που τον βεβαίωσε ότι θα ήταν "ο απεσταλμένος του Θεού".

 Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι μουσουλμάνοι αποκτούν την ιδιότητα του Χατζ - προσωνύμιο που αποκτούν και οι Χριστιανοί μετά την επίσκεψη τους στους Αγίους Τόπους και το συμβοικό "βάπτισμά" τους στον Ιορδάνη ποταμό.