Πλησιάζει το δημοψήφισμα Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου γρυλίζει σε όλους

Οι πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν βέβαιοι πως η Τουρκία θα σκληρύνει τη στάση της και τη ρητορική της όσο μπορεί και σε όποιο τομέα μπορεί (φυσικά και στα διμερή θέματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο) καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, με το οποίο ο Ερντογάν ζητά έγκριση για να συγκεντρώσει τις εξουσίες απολύτως στο πρόσωπό του.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί προς όλες τις πλευρές. Σήμερα μάλιστα «όπλισε» ακόμη μια φορά το γνωστό σημείο πίεσης της Τουρκίας προς την ΕΕ: προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, θα τεθούν σε κίνδυνο, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ "και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα".

Τσαβούσογλου: ΘΘα πάω στην Ολλανδία και αν μου το απαγορεύσουν θα πληρώσουν

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Ρότερνταμ της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.

Το γάντι στη Γερμανία για βελτίωση σχέσεων

Στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ναζιστικών πρακτικών προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στη Γερμανία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά επ΄ αυτού: «Το θέμα του ναζισμού είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Γερμανία, το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο ορισμένες εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα μας θυμίζουν πραγματικά πολύ την ατμόσφαιρα πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ρατσισμός που βιώνουμε σε αυτό το κομμάτι της γης, η ξενοφοβία και η έλλειψη ανεκτικότητας είναι αδιαμφισβήτητες καταστάσεις. Με τη δήλωση του ο Ερντογάν εννοεί βασικά ότι τέτοιες πρακτικές θυμίζουν την εποχή των Ναζί. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας και δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε εκεί. Το μήνυμα είναι ότι δεν επιτρέπεται να επαναφέρουμε τις πρακτικές εκείνης της εποχής στην Ευρώπη μας, στη Γερμανία ή στην Τουρκία. Η σύγκριση με τον ναζισμό δεν σημαίνει ότι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ναζιστής, αλλά αφορά κάποιες πρακτικές».

Ένα επιπλέον ακανθώδες θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η σύλληψη και η φυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Στην ερώτηση εάν το θέμα απασχόλησε τις συνομιλίες των δυο πολιτικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όταν συζητούνται τέτοια θέματα η Γερμανία έχει πάντα την ίδια απάντηση: η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Στην Τουρκία όμως υπάρχει επίσης Δικαιοσύνη και υπάρχουν διωκτικές αρχές. Οι έρευνες στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ συνεχίζονται. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ δεν συνελήφθη επειδή εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην Τουρκία. Συνελήφθη εξαιτίας παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι γνωστές στη Γερμανία και οι οποίες είναι παράνομες τόσο σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο όσο σύμφωνα και με το γερμανικό δίκαιο. Δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τις λεπτομέρειες διότι συνεχίζονται οι έρευνες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είναι σοβαρά επιβαρυμένες όχι μόνο εξαιτίας των δυο παραπάνω περιπτώσεων αλλά και εξαιτίας της απαγόρευσης των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στη Γερμανία.