Κραυγή απελπισίας του πιλότου: “Βοηθήστε μας, έχουμε πρόβλημα με τα ηλεκτρικά”

Τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν την πτώση του αεροσκάφους στην Κολομβία

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι τελευταίες απελπισμένες τελευταίες λέξεις που ξεστόμισε ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κολομβία, παρασύροντας στο θάνατο 71 επιβάτες- ανάμεσα στα θύματα και η ομάδα από τη Βραζιλία, Σαπεκοένσε.

Ο Miguel Alejandro Quiroga Murakami ακούγεται να ζητά την άδεια να προσγειωθεί εξαιτίας "προβλημάτων με τα καύσιμα" τη στιγμή που ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του εξηγεί ότι ένα άλλο αεροσκάφος πλησιάζει τον αεροδιάδρομο της Μεδεγίν οπότε θα πρέπει να περιμένει για τουλάχιστον 7 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να του δοθεί κατά προτεραιότητα άδεια προσγείωσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη, αναφέρει η Huffington Post.

Και καθώς το αεροσκάφος άρχισε να κινείται σε τροχιά καθόδου, η φωνή τoυ πιλότου γινόταν ολοένα και απελπιστική. "Έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικά. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας!", ακούγεται να λέει. 

Στον πύργο ελέγχου εκτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και είπαν στο άλλο αεροσκάφος να εγκαταλείψει τη θέση του και να δώσει προτεραιότητα στην πτήση τσάρτερ. Αλλά ήταν ήδη αργά. Πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από τα ραντάρ, ο πιλότος ανακοινώνει ότι πετά σε υψόμετρο 9.000 ποδιών κάνοντας μια τελευταία έκκληση για προσγείωση... Το βρετανικής κατασκευής BAe 146, κατέπεσε στις βουνοπλαγιές, αρκετά μίλια μακριά από το αεροδρόμιο.   

Ο συγκυβερνήτης ενός άλλου αεροσκάφους που περίμενε και εκείνος να προσγειωθεί, άκουσε τις συνομιλίες μεταξύ του πύργου ελέγχου και του αεροσκάφους της LaMia. Ο Juan Sebastian Upegui, κατέθεσε ότι άκουσε τον πιλότο να λέει: "Καθοδηγήστε μας για προσγείωση! Καθοδηγήστε μας για προσγείωση! Χάνουμε ύψος! Βοηθήστε μας. Δώστε μας οδηγίες για το διάδρομο. Καθοδηγείστε μας στο διάδρομο! Είμαστε στα 1.000 πόδια!" και λίγο πριν χαθεί κάθε επαφή: "Mayday mayday...Βοηθήστε μας να προσεγγίσουμε τον αεροδιάδρομο...Βοήθεια, βοήθεια... Πέφτουμε". 

Η περιγραφή του Upegui συγκλονίζει: "Θυμάμαι να λέω 'θα τα καταφέρετε, θα τα καταφέρετε...'. Μετά σταμάτησαν... Η φωνή του ελεγκτή έσπασε και ακουγόταν πολύ άσχημα. Ήμασταν στο αεροπλάνο και ξεσπάσαμε σε λυγμούς".