Τζιχαντιστές και χριστιανοί αλληλοανατινάζονται στη Μοσούλη

Την προσπάθεια του ΙΚ να καταστρέψει τη χριστιανική κληρονομιά αποκάλυψε κατεστραμμένο μοναστήρι στη Νινευή

Ο ανόσιος "ιερός" πόλεμος (τζιχάντ) του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τα αντίποινα των θυμάτων ισοπεδώνουν κυριολεκτικά μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές κοιτίδες της ανθρωπότητας: την περιοχή του Ιράκ και της Μεσοποταμίας.

Οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησής, με την υποστήριξη της Δύσης, πέτυχαν την ανακατάληψη της Μοσούλης του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά το μέγεθος της καταστροφής που μόλις άρχισε να αποκαλύπτεται είναι ανυπολόγιστο.

Στην ιστορική επαρχία της Νινευή, αποκαλύφθηκαν οι καταστροφές που έκαναν οι τζιχαντιστές του ΙΚ σε ένα χριστιανικό μοναστήρι του 4ου αιώνα. Οι τζιχαντιστές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ (το μεγαλύτερο χριστιανικό μοναστήρι του Ιράκ) έκαψαν μια συλλογή χριστιανικών θεολογικών βιβλίων, αφαίρεσαν επιγραφές γραμμένες στα αραμαϊκά –τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς– και κατέστρεψαν αγάλματα της Παρθένου και του προστάτη αγίου του μοναστηριού. Αφαίρεσαν τους σταυρούς του μοναστηριού και προσπάθησαν να απαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά στον Μπέχναμ, τον γιο ενός Ασσύριου βασιλιά ο οποίος, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, έκτισε το μοναστήρι σε ένδειξη μετάνοιας επειδή σκότωσε και τα δυο παιδιά του μετά τη μεταστροφή τους στον χριστιανισμό.

Οι κοιλάδες της Νινευή, μια περιοχή που απλώνεται βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με ρίζες που ανάγονται στην αρχαία Μεσοποταμία.

Οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει στο στόχαστρο τους πιστούς και τις θρησκευτικές τοποθεσίες των μειονοτικών ομάδων σε όλη την περιοχή, την οποία κατέλαβαν το 2014 στη διάρκεια μιας ταχείας προέλασης στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.

Κατά τη διάρκεια της διετούς κατοχής της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές έστειλαν τελεσίγραφο στους χριστιανούς της περιοχής: είτε πληρώνετε έναν φόρο και μεταστρέφεστε στο ισλάμ, είτε σας σφάζουμε. Οι περισσότεροι διέφυγαν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή, περιλαμβανομένων και μερικών δεκάδων μοναχών που έφυγαν από το Μαρ Μπέχναμ μόνο με τα ρούχα τους στην πλάτη.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού με αποτέλεσμα των αφανισμό της ιστορίας

Ο Ντουράιντ Ελίας, είναι διοικητής των Ταξιαρχιών της Βαβυλώνας, μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής που βοήθησε τις δυνάμεις του Ιράκ και των Δυτικών να ανακαταληφθεί το μοναστήρι.

Οι χριστιανοί μαχητές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ ήταν ντυμένοι με μια ποικιλία στρατιωτικών στολών, μεταφέρουν μεγάλους ξύλινους σταυρούς σε φορτηγά και μερικά πανό, ανάμεσα στα οποία και σημαίες ισχυρών σιιτικών πολιτοφυλακών.

Ο Ελίας είπε πως η μονάδα του πολέμησε μαζί με τον ιρακινό στρατό για την ανακατάληψη του μοναστηριού και του χωριού Χιντίρ Ιλίας όπου βρίσκεται. Ωστόσο από τότε ο τακτικός στρατός έχει φύγει αφήνοντας τον έλεγχο της περιοχής στους άνδρες του.

Οι Ταξιαρχίες στρατολογούν εθελοντές και δίνουν όπλα σε όποιον απλά δώσει την υπόσχεση ότι θα υπερασπιστεί την περιοχή.

Οι άνδρες του Ελίας, μέρος ενός συνεχώς μειούμενου πληθυσμού αράβων χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εμπνέονται από την επιθυμία να διατηρήσουν την κοινότητά τους ζωντανή μετά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους να την καταστρέψει για πάντα.

"Αποδεικνύουμε στον κόσμο πως οι χριστιανοί δεν είναι αδύναμοι. Είμαστε πιο ισχυροί απ΄ό,τι φαντάζονταν", είπε ο Ελίας.

Ο Ελίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι δυνάμεις του έχουν μέχρι τώρα κατεδαφίσει τρία ή τέσσερα σπίτια που φέρεται ότι ανήκαν σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Χιντίρ Ιλίας ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ.

"Υπάρχουν και άλλα. Πηγαίνουμε ένα προς ένα: για κάθε σπίτι χριστιανού που ανατινάζουν, ανατινάζουμε το διπλανό σπίτι", είπε από το πάνω μέρος του μοναστηριού, δείχνοντας ένα τέτοιο ζευγάρι κτίρια.

"Αυτός είναι ο πόλεμος. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος".