Αντάρτες και τζιχαντιστές συνεργάζονται για να πάρουν πίσω το Χαλέπι

Αλληλοκατηγορίες για χρήση χημικών ενώ επεκτείνονται οι μάχες στην συριακή πόλη

Νέο μέτωπο στο ήδη βαριά χειμαζόμενο Χαλέπι. Σε μια επικίνδυνη τροπή, αντάρτες και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, συνεργάζονται στρατιωτικά και αντεπιτίθενται στις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ προκειμένου να ανακαταλάβουν το Χαλέπι.

Η μεγάλη επιχείρηση μαίνεται εδώ και τρεις μέρες. Ενώ οι μάχες επεκτείνονται, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση δηλητηριωδών, χημικών αερίων.

Οι αντάρτες ενέταξαν στις δυνάμεις τους ενδεχομένως ακόμα και τζιχαντιστές του ΙΚ, για να εκδιώξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να ενώσουν και πάλι τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες της πόλης με αγροτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους δυτικά του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου σε μια περιοχή με κατοικίες στις υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικές συνοικίες της πόλης, την αλ-Χαμντινίγια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταγράφει τον πόλεμο στη Συρία επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα ότι κυβερνητικοί μαχητές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα σε δύο περιοχές της πρώτης γραμμής που βομβαρδίστηκαν από τους αντάρτες, αλλά δεν γνωρίζει αν η αιτία ήταν αέριο χλωρίου.

Το Χαλέπι, ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος ενώ στη διάρκεια του πολέμου έχει αποτελέσει το πλέον αιματοβαμμένο πεδίο μάχης μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των αντικαθεστωτικών ανταρτών, σουνιτών ως επί το πολύ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου στη Συρία, η πόλη είναι διαιρεμένη με τον κυβερνητικό στρατό να ελέγχει το δυτικό τμήμα του Χαλεπίου και τους αντάρτες να ελέγχουν το ανατολικό. Το κομμάτι αυτό αποτελεί και το πλέον ισχυρό τους προπύργιο. Το Σεπτέμβριο, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση για την ανάκτηση του Χαλεπίου.

Με τις δυο πλευρές να μάχονται σκληρά για τον έλεγχο της πόλης, οι άμαχοι, κάτοικοι που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη, συνθλίβονται ανάμεσα στις δυο μαχόμενες πλευρές. Οι αντάρτες και οι ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές παρατάξεις, κάλεσαν τους κατοίκους υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχών στο δυτικό Χαλέπι να μείνουν στα σπίτια τους ή σε υπόγεια καταφύγια καθώς θα επεκτείνουν την επίθεσή τους, λέγοντας ότι έρχονται να "απελευθερώσουν" τη γη τους. Κάλεσαν τους μαχητές να μην κάνουν κακό σε όποιον δεν φέρει όπλα.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως το Μέτωπο Νόσρα και "άλλες τρομοκρατικές", όπως τις αποκάλεσε, οργανώσεις, σκότωσαν 84 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στο Χαλέπι, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, σε βομβαρδισμό που περιελάμβανε τη χρήση χημικών όπλων και ρουκετών.

Το Μέτωπο Νούσρα διέρρηξε τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα και άλλαξε το όνομά του σε Τζαμπχάτ Φάταχ αλ-Σαμ τον Ιούλιο. Είναι μία από τις κυριότερες οργανώσεις των ανταρτών που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον του υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικού Χαλεπίου που ξεκίνησε την Παρασκευή.