Επίθεση με 200 κιλά εκρηκτικά ετοίμαζαν οι καμικάζι στην Τουρκία

Σχέσεις με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θεωρείται ότι έχουν οι δυο καμικάζι, ένας άνδρας και μια γυναίκα που αυτοανατινάχθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα. Αστυνομικοί προσπάθησαν να τους κάνουν έλεγχο στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τότε οι δυο βομβιστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν πάνω τους, προκειμένου να μην τους συλλάβουν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, οι δυο βομβιστές είχαν περίπου 200 κιλά εκρηκτικά και με αυτά σχεδίαζαν μεγάλη επίθεση ή και πολλαπλές επιθέσεις, με οχήματα, σε δημόσιο μέρος στην τουρκική πρωτεύουσα.  

Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Ερτζάν Τοπατζά δήλωσε στους δημοσιογράφους από το σημείο της έκρηξης πως είναι πιθανόν οι δύο νεκροί να είχαν σχέση με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). «Το υλικό που χρησιμοποίησαν (200 κιλά πλαστικών εκρηκτικών νιτρικού αμμωνίου, όπως μεταδίδει το CNN Türk) και ο τρόπος που το είχαν προετοιμάσει παραπέμπει κάπως στο ΡΚΚ», τόνισε ο κυβερνήτης.

Οι δυο καμικάζι καταζητούνταν έπειτα από πληροφορίες που ήλθαν εν γνώσει των αρχών από την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά με κατά πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό, πρόσθεσε.

Εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων παρουσιάζουν ερευνητές της αστυνομίας με λευκές στολές να ερευνούν την περιοχή γύρω από μία αγροτική καλύβα, η οποία έχει αποκλεισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε πως η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 06 τοπική και ώρα Ελλάδος σε ιπποφορβείο σε απόσταση 30 χλμ έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, έπειτα από την πληροφορία που έφθασε από το Ντιγιάρκμπακιρ. Μια ταυτότητα που βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος και πιστεύεται πως ανήκει στον νεκρό άνδρα, ανήκε σε κάποιο πρόσωπο από την επαρχία Μπινγκόλ.

Ένας τρίτος συνεργός τους καταζητείται, τόνισε ο κυβερνήτης.