Ανελέητα πυρά στο Χαλέπι: Νεκρές οι ελπίδες για νέα εκεχειρία

Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στο κονβόι

Ανελέητα πυρά σφυροκοπούν το Χαλέπι της Συρίας και οι τελευταίες ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας που έληξε στις αρχές της εβδομάδας πεθαίνουν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, το Χαλέπι δέχεται τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που υπέστη εδώ και μήνες. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη διάρκεια της νύχτας.

Κι ενώ το πολύπαθο Χαλέπι δεινοπαθεί για ακόμη μια φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, τσακώνονται για τη Συρία, εκ του ασφαλούς όμως, στις αίθουσες του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Κατά την ετήσια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο επικεφαλής της διπλωματίας, διαπληκτίστηκαν έντονα για τη Συρία, και ο Κέρι απαίτησε από τη Μόσχα «να καθηλώσει στο έδαφος» τα συριακά αεροσκάφη και να απαγορεύσει στη Δαμασκό να βομβαρδίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και άμαχους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, αν και δεν απέρριψε μια συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, είπε πως «δεν είναι πλέον δυνατόν να υπάρχει μονομερής παύση» των εχθροπραξιών από τον Στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι άρχισαν εκ νέου τις εχθροπραξίες.

Συνεχίζεται η κόντρα για την επίθεση στο κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια

Κι ενώ οι διπλωματικές... αγριάδες συνεχίζουν, άγνωστο παραμένει ακόμη ποιος ευθύνεται για την εγκληματική επίθεση στο κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών και να καταστραφούν πάνω από τα μισά φορτηγά με τη βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δείχνουν» ως υπαίτιο τη ρωσική αεροπορία και τις δυνάμεις του Άσαντ ενώ η Μόσχα ανέφερε ότι μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του αποδείξεις ότι η επίθεση στην ανθρωπιστική αποστολή έγινε από ρωσικά μαχητικά.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη της επίθεσης», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ και τόνισε ότι μόνον δύο δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα να επιτεθούν, δυνάμεις οι οποίες πετούν στη συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι οι Σύροι και οι Ρώσοι, και έχουμε τις αμφιβολίες μας για τη δυνατότητα των Σύρων να πετούν τη νύχτα», επισήμανε χαρακτηριστικά.