Δις ισόβια και 1.900 χρόνια κάθειρξη θέλει η εισαγγελία για το Γκιουλέν!

Για την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Δυο φορές (δις) ισόβια και επιπλέον άλλα 1.900 χρόνια κάθειρξη ζητά η τουρκική εισαγγελία σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι εισαγγελείς της Ουσάκ, στη δυτική Τουρκία ενέκριναν, σε βάρος του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, κατηγορητήριο 2.527 σελίδων!

Η Άγκυρα έχει ήδη ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, εκ νέου, για να δικαστεί για το πραξικόπημα.

«Επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη» και «συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα», αναφέρει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Εκτός από τις δύο καταδίκες σε ισόβια και 1.900 χρόνια στη φυλακή, οι εισαγγελείς ζητούν την επιβολή προστίμου στον Γκιουλέν που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Εκκαθαρίσεις χωρίς τέλος από το καθεστώς Ερντογάν

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα φαίνεται πως αποτελεί την αιτία ή την καλύτερη αφορμή (για ορισμένους αναλυτές) για τον Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρήσει ακόμη πιο βαθιά την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού αλλά και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την απόλυτη επικράτηση του.

Σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη έγιναν ταυτόχρονες επιδρομές σε 44 εταιρείες, μετά την έκδοση ενταλμάτων για την σύλληψη 120 διευθυντικών στελεχών εταιρειών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι εταιρείες στις οποίες εξαπέλυσε επιδρομές η αστυνομία κατηγορούνται ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Γκιουλέν.

Καμία από τις εταιρείες στις οποίες επέδραμε η αστυνομία δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με το Anadolu, η αστυνομία άρχισε έρευνες στις περιοχές Ουσκουντάρ και Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης σε κτίρια στα οποία περιλαμβάνονται αυτά μιας μη κατονομαζόμενης εταιρείας συμμετοχών.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, εκ των οποίων 17.000 έχουν τεθεί επισήμως υπό κράτηση, και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στους κόλπους του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και των συστημάτων παιδείας και δικαιοσύνης στο πλαίσιο του κύματος διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.