Θα εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία;

Καταζητούνται 32 Τούρκοι διπλωμάτες που διαφεύγουν σε διάφορες χώρες του κόσμου

«Λαμβάνουμε θετικά μηνύματα» από τις ΗΠΑ για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

"Συνεχίζεται η προετοιμασία εγγράφων (για την έκδοση) και έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε θετικές ενδείξεις από τις ΗΠΑ ως απάντηση στα αιτήματά μας", δήλωσε ο Τσαβούσογλου χωρίς άλλες διευκρινίσεις

Διαβάστε: Πώς και γιατί ξεκίνησε η κόντρα του Ερντογάν - Γκιουλέν; Ένας πόλεμος μεταξύ δυο πρώην, άσπονδων συμμάχων

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα και το έχει καταδικάσει, δηλώνει πως πιστεύει ότι το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης ελέγχεται πλέον από την εκτελεστική εξουσία της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε: "Αν επιβεβαιωθεί έστω και το 1/10 των κατηγοριών εναντίον μου, εγώ ο ίδιος θα παραδοθώ στην Τουρκία και θα εκτίσω τη βαρύτερη ποινή".

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας δήλωσε σήμερα ότι θα παραδοθεί στις τουρκικές αρχές αν κριθεί ένοχος από ένα διεθνές ανεξάρτητο σώμα που θα διερευνήσει την υπόθεση.

Η Άγκυρα, ήδη από το ξέσπασμα των μεγάλων αντικυβερνητικών ταραχών στη χώρα, πριν από 2 χρόνια, έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα καθώς 32 από τους 208 διπλωμάτες της, που ανακλήθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν διαφύγει.