Άγιος Ηλίας της Μοσούλης: Το αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι που ισοπέδωσε το ΙΚ

Θλίψη σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και οργή για τις βαρβαρότητες του Ισλαμικού Κράτους έχει προκαλέσει η ισοπέδωση του μοναστηριού του Αγίου Ηλία στη Μοσούλη, τo αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ. Πρόκειται για την μονή του Αγίου Ηλία, ενός Ασσύριου χριστιανού μοναχού, η οποία ήταν ένα μνημείο 1400 ετών και μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών στην περιοχή. 

Η μέθοδος της καταστροφής του χριστιανικού μοναστηριού η ίδια, όπως στις καταστροφές ανάλογων αρχαίων μνημείων στο Ιράκ και την Παλμύρα της Συρίας: μπουλντόζες, βαριοπούλες, εσκαφείς, ακόμα και εκρηκτικά.

Το μοναστήρι χτίστηκε από τον Ασσύριο χριστιανό μοναχό Ηλία (μετέπειτα Άγιος Ηλίας, μεταξύ του 582 και του 590 μ.Χ.) και η επίσημη ονομασία του στα αραβικά ήταν Ντάιρ Μαρ Ελία. Στην είσοδο μπορούσε να δει κανείς σκαλισμένα τα ελληνικά γράμματα «Χ» και «Ρ», τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού. 

Φωτογραφία του 1920, όταν το μοναστήρι ήταν ενεργός τόπος λατρείας της χριστιανικής κοινότητας τους Ιράκ

Το 1743 το μοναστήρι ερήμωσε όταν οι 150 μοναχοί που ζούσαν εκεί σφαγιάστηκαν επειδή αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ.

Από τότε το μοναστήρι έμενε κλειστό μέχρι και το 2003, όταν αμερικανικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και απεκατέστησαν κάποιες φθορές, ενώ μέσα στο μοναστήρι έκαναν τις λειτουργίες τους. 

Αμερικανικά στρατεύματα παρακολουθούν την νυχτερινή λειτουργία της Ανάστασης, το Πάσχα των Καθολικών, το 2010

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος, μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε ότι δεν κατάφεραν 1400 χρόνια η φύση και οι πόλεμοι. Ισοπέδωσε το μοναστήρι, βάζοντας έτσι στην θλιβερή λίστα με τα περισσότερα από 100 μνημεία που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς οι τζιχαντιστές, όπως στην Παλμύρα και την Χάτρα και τη Νινευή στο Ιράκ.