Άρση των κυρώσεων και βουτιά του πετρελαίου μετά την πυρηνική συμφωνία

Ιστορική χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν τόσο η Τεχεράνη όσο και οι διεθνής κοινότητα. Μετά τη συμφωνία, η διεθνής κοινότητα προχώρησε σε άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων που συνδέονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιέννη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν "αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν. "Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη "πιθανότατα" θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να "χρηματοδοτεί την τρομοκρατία".

Βουτιά κάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές και στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του Κόλπου, καθώς το Ιράν επιστρέφει στην αγορά πετρελαίου. Η πτώση σε Ντουμπάι και Κατάρ είναι της τάξεως του 6%. Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,5% και αυτό του Κουβέιτ κατά 2,3%.

Η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, μετά την έναρξη, χθες, της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, θα επιτρέψει η επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι ήδη κορεσμένη από πληθώρα προσφοράς.