Μάλι: Τουλάχιστον 27 πτώματα μέσα στο ξενοδοχείο, μετά τη λήξη της ομηρείας

Oι ένοπλοι που επιτέθηκαν εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, δεν κρατούν πλέον άλλους ομήρους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ.

«Δεν κρατούν πλέον κανέναν όμηρο αιχμάλωτο και μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας διεξάγεται για τον εντοπισμό τους» επισήμανε ο Τραορέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου έπειτα από μια ομηρία που διήρκησε πολλές ώρες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Στο μεταξύ οι σοροί 27 ανθρώπων βρέθηκαν εντός του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, και μπορεί να βρεθούν και άλλα θύματα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εξετάζουν το κτίριο..

Ανάμεσα στου νεκρούς είναι και ένοπλοι δράστες, πιθανότατα τρεις. Ωστόσο, μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας.

"Οι δράστες έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μάλι που επιχειρούν να τους απομακρύνουν" είπε ο Αμαντού Σανγκό,εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ασφαλείας.

Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις που ήρθαν από τη Μπουρκίνα Φάσο έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και «συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο πλευρό των δυνάμεων του Μαλί». δήλωσε ανώνυμα πηγή ασφαλείας στο Reuters

Ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, μαζί με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) -

 Η Al-Mourabitoun, μια ομάδα που δρα στο βόρειο Μαλί και απαρτίζεται κυρίως από Άραβες και Τουαρέγκ, δημοσίεσε ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Radisson Blu Hotel.  Ηγέτης της οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν ήταν ο Αλγερινός βετεράνος μαχητής Μόχταρ Μπελμόχταρ, που φέρεται να σκοτώθηκε τον Ιούνιο σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Η AQIM είχε αργότερα διαψεύσει τον θάνατό του.

Η ομηρεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το πρωί, Οι τζιχαντιστές έφτασαν στο ξενοδοχέιο με αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες. Στη συνέχεια, φωνάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ και άλλα ισλαμιστικά συνθήματα, εισέβαλαν πυροβολώντας στο πολυτελές θέρετρο πιάνοντας ομήρους περίπου 170 ανθρώπους