Εκατόμβη νεκρών από το ισχυρό χτύπημα του σεισμού στο Αφγανιστάν

Εκατόμβη νεκρών άφησε ο πολύ ισχυρός σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε στο Αφγανιστάν. Επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 213,5 χλμ. Η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον ένα λεπτό και λίγο μετά σημειώθηκε τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Στους 215 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Στο Πακιστάν, κυρίως στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, τα θύματα έφτασαν τα 152. Στο Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 63 νεκροί.

Σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν αλλά και την Ινδία. Τουλάχιστον 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν όταν πάνω στο πανικό τους προσπάθησαν να βγουν από το σχολείο τους.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής Χιντού Κους όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, κρατώντας τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005.

Πριν από 10 χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών --το επίκεντρο του οποίου ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χλμ. από αυτό του σημερινού σεισμού-- είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 75.000 ανθρώπων και είχε αναγκάσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, αλλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους έχει ακινητοποιηθεί.

Στην περιοχή αυτή, μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ακόμη πιο ευάλωτα σε σεισμούς.

Ο σεισμός ήταν αιτία να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του μετρό στο Νέο Δελχί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...