Τουρκία: Αναβρασμός μετά τη “Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν”

Στα πρόθυρα του εμφυλίου φαίνεται ότι είναι η Τουρκία, καθώς ο ακήρυχτος πόλεμος πόλεμος της κυβέρνησης με τους Κούρδους κλιμακώνεται, ενάμιση μήνα πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη. 

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Εκτός από τον ανταρτοπόλεμο των μαχητών του ΡΚΚ και τις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η σύγκρουση έχει περάσει πλέον και σε κοινωνικό επίπεδο. Τούρκοι εθνικιστές επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας, συνολικά 100. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά καταστημάτων που ανήκουν σε Κούρδους και απόπειρες λιντσαρίσματος κούρδων πολιτών.  Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη, πολέμια του Ερντογάν, από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος και του προέδρου. 

Η χθεσινή έκρηξη αντικουρδικής βίας στην Τουρκία αποτελεί κορύφωση της έντασης των τελευταίων ημερών και χαρακτηρίστηκε ως "Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν". 

"Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους", κατήγγειλε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τονίζοντας ότι κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία "καθιστά αδύνατη" την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του "να παραμείνουν ήρεμοι", χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις επιθέσεις, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τη δραματική υπόσχεση "να μην εγκαταλείψει τη χώρα στα χέρια των τρομοκρατών". 

Σήμερα, Ερντογάν και Νταβούτογλου με πνεύμα πατριωτικής ενότητας παρακολούθησαν τις κηδείες δύο από τους 14 αστυνομικούς που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε βομβιστική επίθεση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. 

Στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ο Ερντογάν στοχεύει στην αποδυνάμωση του κουρδικού κόμματος  HDP και στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυξής, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και να αποκτήσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει.

Έτσι, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. 

Περισσότερα από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 2.000 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί μετά την επανάληψη των συγκρούσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων και πηγών της ασφάλειας.