Κηδεύτηκαν στο Κομπάνι ο Αϊλάν και ο αδελφός του Γκαλίπ

Στο πολύπαθο έδαφος στο Κομπάνι της Συρίας, το έδαφος που τελικά δεν κατάφεραν ποτέ να εγκαταλείψουν, θάφτηκαν τα δυο αδελφάκια, ο 3χρονος Αϊλάν και ο 5χρονος αδελφός του Γκαλίπ Κουρντί, που έχασαν τη ζωή τους σε ακόμη μια τραγωδία με Σύρους πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου. Το νεκρό σωματάκι του Αϊλάν ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας, στο Μπόντρουμ.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας τους, έστειλε ένα μήνυμα και εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

"Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο", είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του.

Ο Αμπντουλάχ προσπάθησε με την οικογένεια του να εγκαταλείψει τη διαλυμένη από τον εμφύλιο και τους τζιχαντιστές Συρία και να στήσει μια νέα ζωή στον Καναδά. Κατά το ταξίδι αυτό της φυγής έχασε τα δυο του παιδιά αλλά και τη γυναίκα του που πνίγηκαν στη θάλασσα όταν ναυάγησε το σκάφος που τους μετέφερε. 

Και η οργή μπορεί να ξεχειλίζει μπροστά στην εικόνα του μικροσκοπικού νεκρού σώματος του Αϊλάν, όμως η διαχείριση του μεταναστευτικού προκαλεί αναταράξεις (για ακόμη μια φορά) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο persona non grata πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απειλεί να υψώσει φράκτη προκειμένου να μην περνούν πρόσφυγες στο έδαφος της χώρας του.

Ο παραδοσιακός πυρήνας των ευρωπαϊκών πολιτικών, η Γαλλία και η Γερμανία δηλαδή, αποτινάσσουν την ευθύνη λέγοντας πως θα πρέπει και οι 28 χώρες της ΕΕ να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, στο βαθμό που αναλογεί στην κάθε μια. Χθες Μέρκελ και Ολάντ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση ώστε να επιβληθούν δεσμευτικές και υποχρεωτικές ποσοστώσεις μεταξύ των 28 της ΕΕ για να διαμοιραστεί το... βάρος των προσφύγων.