Πιέζουν το Νεπάλ να ξανανοίξει το Έβερεστ για να μη χάσουν λεφτά!

Σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση, η κυβέρνηση του Νεπάλ έστειλε ήδη μια ομάδα Σέρπα (οδηγών) να εντοπίσουν τι ζημιές έχει η διαδρομή που οδηγεί στο Έβερεστ και να αποκαταστήσουν τις σκάλες και τα όποια προβλήματα προκλήθηκαν από το σεισμό. Μετά το τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από7.000 ανθρώπους (σύμφωνα με το μέχρι τώρα απολογισμό), οι πιέσεις που δέχεται το Νεπάλ να ξανανοίξει το Έβερεστ είναι φορτικές.

Οι ορειβατικές διαδρομές παραμένουν κλειστές μετά τον τρομερό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Ωστόσο τα λεφτά που παίζονται είναι πάρα πολλά εξ ου και οι πιέσεις είναι τεράστιες.

Ο Tulsi Gautam, διευθυντής του τμήματος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ που είναι υπεύθυνο για τον τουρισμό στα Ιμαλάια, εκτίμησε ότι οι ζημιές δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες "εκτίμηση μας είναι ότι σε λίγες μέρες μπορούν να φτιαχτούν" είπε.

Η κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ είναι το... άγιο δισκοπότηρο για πάρα πολλούς τουρίστες και ορειβάτες που καταφτάνουν στο Νεπάλ κάθε χρόνο για να φτάσουν στο περίφημο Camp One.

Όμως, οι ορειβάτες μπορούν να φτάσουν στο Έβερεστ το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου, οπότε και κλείνει η πρόσβαση γιατί αρχίζει η περίοδος των μουσώνων.

"Ναι είναι ζήτημα χρημάτων για πολλούς ορειβάτες" λέει στο BBC ο Suhail Sharma, μέλος μιας ομάδας ορειβατών από την Ινδία. Όπως εκτιμά, κάθε ορειβάτης μπορεί να χάσει ακόμη και 70.000 δολάρια ή και περισσότερα αν το βουνό δεν ξανανοίξει για φέτος.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τα σχέδια τους και γύρισαν πίσω μετά την καταστροφή στη Base Camp από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο τρομερός σεισμός.