Απελπισία και θάνατος μετά τον κοσμογονικό σεισμό του Νεπάλ

Εικόνα απόλυτης καταστροφής και θανάτου στο Νεπάλ μετά τον κοσμογονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που χτύπησε το Νεπάλ. Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι περισσότεροι από 3.220 νεκροί και 6.540 τραυματίες. Οι απελπισμένοι κάτοικοι κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές προκειμένου να περάσουν τη νύκτα τους.

Τα αποθέματα σε τρόφιμα είναι πλέον ελάχιστα, το ίδιο και τα φάρμακα. Τα νοσοκομεία δεν χωρούν πλέον ούτε έναν άνθρωπο παραπάνω και πολλοί άρρωστοι και τραυματίες βρίσκονται στην ύπαιθρο, στο Κατμαντού. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού. “Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι.

Θύματα του σεισμού μετρά και η Ινδία (περισσότερους από 66) και το Θιβέτ (τουλάχιστον 20 νεκρούς).

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...