Σήκωσε τα χέρια να παραδοθεί στο φωτογράφο που κρατούσε κάμερα!

Ειδικά για εμάς από το χώρο της δημοσιογραφίας, ο πόλεμος στη Συρία είναι μια είδηση που πλέον ίσως και να μη μας απασχολεί καν. Έγινε... καθημερινότητα στην "ατζέντα" των ειδήσεων. Όμως για την 4χρονη Χιουντέα (όπως έγινε γνωστό το όνομα της μέσα από τον τουρκικό Τύπο), ο πόλεμος είναι καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που άλλη δεν γνωρίζει!

Έτσι, όταν είδε την κάμερα ενός φωτογράφου που τη σήκωσε για να φωτογραφίσει τη μικρούλα, εκείνη νόμιζε ότι είναι όπλο (αυτά βλέπετε έχει μάθει να βλέπει) και σήκωσε τα χέρια να παραδοθεί...

Η εικόνα της έκανε το γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα από τουρκικές εφημερίδες.

Η Χιουντέα ζει με την οικογένεια της σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία. Το σπίτι της έγινε συντρίμμια μετά από ένα βομβαρδισμό στην πολύπαθη πόλη Χάμα. Εκεί σκοτώθηκε και ο μπαμπάς της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκατομμύρια παιδιά, σαν τη Χιουντέα, ζουν σε καταυλισμούς. Από την αρχή του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, το Μάρτιο του 2011, περίπου 10 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.