Νιγηρία: 400 γυναικόπαιδα απήγαγαν οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ

Ακόμη μια μαζική απαγωγή που θυμίζει την υπόθεση των 300 μαθητριών τον περασμένο Απρίλιο, έκανε η Μπόκο Χαράμ στη βόρεια Νιγηρία. Στόχος περισσότερες από 400 γυναίκες και παιδιά στην πόλη Νταμασάκ, την οποία απελευθέρωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα στρατεύματα από το Νίγηρα και το Τσαντ.

Προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τον απολογισμό και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

«Απήγαγαν 506 νεαρές γυναίκες και παιδιά (στο Νταμασάκ). Σκότωσαν περίπου 50 από τους απαχθέντες προτού φύγουν» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αυτόπτης μάρτυρας.  

Στρατεύματα από το Νίγηρα και το Τσαντ εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα τα πτώματα τουλάχιστον 70 ανθρώπων σε μία τοποθεσία όπου προφανώς τους είχαν εκτελέσει, κάτω από μία γέφυρα που οδηγούσε εκτός του Νταμασάκ.

Ο αντισυνταγματάρχης Τουμπά Μοχάμεντ, ο διοικητής των δυνάμεων Νίγηρα- Τσαντ στο Νταμασάκ, δήλωσε πως οι κάτοικοι ανέφεραν ότι 400 ως 500 γυναίκες και παιδιά έχουν απαχθεί.

Φόβοι για τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Νιγηρίας θα κλείσουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής από τα μεσάνυκτα της 25ης Μαρτίου ως τα μεσάνυκτα της 28ης Μαρτίου για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα ενόψει των ιδιαίτερα αμφίρροπων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, γνωστοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν ενέκρινε το κλείσιμο όλων των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας... για να επιτραπεί η ειρηνική διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ της Νιγηρίας Αμπουμπακάρ Μαγκάτζι .