Εφιαλτική επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο με 84 παιδιά νεκρά

Μακελειό, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 95, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και οι τραυματίες τους 40, από επίθεση ομάδας κομάντος των Ταλιμπάν σε σχολείο στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Κατά τη συντριπτική πλειονότητα, τα θύματα είναι παιδιά. Ο αριθμός των νεκρών παιδιών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό είναι 84. 

Στο σχολείο φοιτούν παιδιά αξιωματικών του πακιστανικού στρατού. Ο ισλαμιστικός θύλακας της Πεσαβάρ, η μεγαλύτερη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, σπαράζεται εδώ και χρόνια από θρησκευτική βία με τους Ταλιμπάν να έχουν τον έλεγχο της περιοχής και πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης εξτρεμιστών να εντοπίζονται σε αυτή την περιοχή.

Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο σχολείο και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση πάνω από τις εγκαταστάσεις, ενώ αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μεταφέρει τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Lady Reading στην Πεσαβάρ ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις του έχουν μεταφερθεί οι σοροί πέντε σπουδαστών και ότι δίνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ανάμεσά τους δύο άνδρες εκπαιδευτικοί.

"Πολλοί τραυματίες είναι στο χειρουργείο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλονται σε θεραπεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ετζάζ Χαν.

Ένας δάσκαλος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. "Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο", δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. "Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία".

Τουλάχιστον έξι είναι οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι φορώντας στρατιωτική στολή εισέβαλαν στο σχολείο και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή μέσα από το σχολείο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως μια οργάνωση πακιστανών Ταλιμπάν.

"Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά", δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας. "Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν", δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ισλαμιστική εξέγερση, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, της αστυνομίας και ανταρτών της περιοχής.