Αυτοί είναι 23 άνθρωποι που έπαθαν Έμπολα και σώθηκαν!

Τα πρόσωπα των ανθρώπων που θα δείτε παρακάτω είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Έμπολα, ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα στη Δυτική Αφρική (κυρίως) μπορεί να πολεμηθεί.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι κόλλησαν Έμπολα και τελικά επιβίωσαν.

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για τον Έμπολα και ο ιός έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Όμως, όπως δείχνουν και οι περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων, όταν οι ασθενείς έχουν έγκαιρη και επαρκή πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, τότε ο ιός μπορεί να μην αποδειχτεί θανατηφόρος.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όσοι επιβιώνουν, μετά αποκτούν ανοσία στον ιό, δεν μπορεί να τους προσβάλλει ποτέ ξανά. Έτσι έχουν ξεκινήσει πειράματα για την παρασκευή φαρμάκου ή εμβολίου κατά του ιού από το αίμα όσων επέζησαν.

Μάλιστα κάποιοι ασθενείς έχουν ήδη λάβει μεταγγίσεις αίματος από αυτούς που επιβίωσαν και θεραπεύτηκαν, κάτι που δείχνει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ο 16χρονς Jeremra Cooper, έχασε 6 μέλη της οικογένειας του από τον Έμπολα, ο ίδιος όμως θεραπεύτηκε μετά από 1 μήνα δίπλα στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Λιβερία.

 

Μια ομάδα ανθρώπων που θεραπεύτηκαν γιορτάζουν την έξοδο τους από την κλινική Freetown, στη Σιέρα Λεόνε.

Ο 26χρονος Varney Taylor, κόλλησε τον ιό ενώ προσπαθούσε να θάψει το σώμα της νεκρής θείας του. Όμως ο ίδιος θεραπεύτηκε.

Πολλοί από όσους επέζησαν έχουν χάσει πολλά μέλη των οικογενειών τους, όμως είναι ζωντανοί και αυτός είναι ένας λόγος να γιορτάζουν.

Ο 23χρονος Mohammed Wah, κόλλησε όταν πήγαινε στο νοσοκομείο το μικρό του ανηψιό, που υπέκυψε στον ιό. Ο ίδιος θεραπεύτηκε από τους MSF στη Λιβερία.

Η 37χρονη Sontay Massaley, φεύγει από την κλινική ενώ θεραπεύτηκε μετά από 8 μέρες.

Ο Βρετανός νοσηλευτής William Pooley κόλλησε τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Όμως δεν πτοήθηκε, τώρα που θεραπεύτηκε βρίσκεται πάλι στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του Έμπολα.

Ο νοσοκόμος Marvin Kai κόλλησε ενώ φρόντιζε ασθενείς στη Μονραβία, όμως θεραπεύτηκε.

Η 28χρονη Victoria Masah, 28 ετών, έχασε τον άνδρα και τα 2 της παιδιά από τον ιό. Η ίδια θεραπεύτηκε και δίνει το αίμα της για όσους παλεύουν ακόμη με το θανατηφόρο ιό.

Μια μητέρα και το παιδάκι της αφήνουν το αποτύπωμα τους στον τοίχο μιας κλινικής των MSF στη Λιβερία. Οι Γιατροί τους έσωσαν τη ζωή.

Ο 23χρονος Εric Forkpa.

Ο 20χρονος Sulaiman Kemokai, είναι πλέον καθαρός μετά από 25 ολόκληρες μέρες μάχης με τον ιό.

Ο Philip Ireland είναι γιατρός στη Λιβερία. Κόλλησε Έμπολα, θεραπεύτηκε και τώρα φροντίζει και πάλι ασθενείς.

Ο Kent Brantly, εθελοντής γιατρός στη Λιβερία ήταν ο πρώτος που δέχτηκε το πειραματικό φάρμακο ZMapp. Θεραπεύτηκε και τώρα είναι δωρητής αίματος προς ασθενείς με Έμπολα.

Η 24χρονη Benetha Coleman, στην κλινική Paynesville της Λιβερίας που έχει δεχτεί εκατοντάδες ασθενείς με τον ιό Έμπολα.

Ένα σεμινάριο που συμμετέχουν άνθρωποι που επιβίωσαν από τον ιό και τώρα μαθαίνουν πώς να φροντίζουν ασθενείς. Εξάλλου οι ίδιοι έχουν ανοσία πλέον.

Ο 19χρονος Εmanuel Jolo, κόλλησε 'Εμπολα ενώ προετοίμαζε το σώμα του νεκρού πατέρα του για την ταφή. Ο ίδιος νίκησε τον ιό.

Ο μόλις 2 ετών James Mulbah, και η μαμά του Tamah Mulbah, 28, θεραπεύτηκαν και οι δυο.

Ο 5χρονος Abrahim Quota, έχασε τους δυο του γονείς από τον Έμπολα. Ο ίδιος τα κατάφερε και τώρα πια θα ζήσει δίπλα στους συγγενείς του.

Η 39χρονη Ami Subah, κόλλησε ενώ προσπαθούσε να ξεγεννήσει μια μητέρα που έπασχε από Έμπολα.

Επιζώντες φεύγουν από την κλινική των MSF.

Η Amber Vinson, η νοσοκόμα που κόλλησε Έμπολα κουράροντας ασθενείς στο Τέξας, είναι πλέον καθαρή από τον ιό.

Ο 46χρονος Anthony Naileh, 46, και η 34χρονη σύζυγος του Bendu κόλλησαν τον ιό αλλά πλέον είναι υγιής και θα πάνε και πάλι στο σπίτι τους.  

Πηγή φωτογραφιών: businessinsider