Λιβερία: Εντολή στο στρατό να πυροβολεί, λόγω Έμπολα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβερίας έλαβαν διαταγή να πυροβολούν οποιονδήποτε αποπειράται να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη γειτονική Σιέρα Λεόνε, τα οποία έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Έμπολα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Daily Observer.

Οι στρατιώτες που υπηρετούν στις κομητείες Μπόμι και Όρος Γκραντ Κέιπ, οι οποίες γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, διατάχθηκαν να «πυροβολούν αμέσως μόλις δουν» οποιοδήποτε πρόσωπο να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα, δήλωσε ο συνταγματάρχης Έρικ Ντένις, στέλεχος του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβερίας.

Η διαταγή εκδόθηκε καθώς αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πολίτες της Σιέρα Λεόνε, συνεχίζουν να περνούν τα "πορώδη" σύνορα των δύο χωρών παράνομα, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, η εντολή στο στρατό δόθηκε και εξαιτίας της χθεσινής εισβολής όχλου σε ένα κέντρο απομόνωσης ασθενών του Έμπολα στην πρωτεύουσα, Μονρόβια, από όπου "απελευθερώθηκαν" τουλάχιστον 30 εξ αυτών. Η εισβολή των πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες στα κέντρα απομόνωσης όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα εγείρει φόβους πως ο ιός θα εξαπλωθεί στην παραγκούπολη.

Άλλοι πολίτες, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν πως υπάρχει ο Έμπολα, λεηλάτησαν το κέντρο καραντίνας, παίρνοντας μαζί τους στρώματα των ασθενών, ματωμένα σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, σκεύη κουζίνας και φάρμακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι Λιβεριανοί πιστεύουν ότι η επιδημία του Έμπολα δεν υπάρχει και είναι ένα τέχνασμα της κυβέρνησης για να λάβει διεθνή βοήθεια. Επιπλέον, επικρίνουν την κυβέρνηση διότι δεν προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες στους ασθενείς του Έμπολα, όπως περίθαλψη, τροφή και ασφαλή ταφή σε περίπτωση θανάτου.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.

Ως την 15η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι από τον Έμπολα στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε.

Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 786 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα και 413 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.