Ερντογάν ο…Μεγαλοπρεπής: Οι επόμενες κινήσεις του

«Το προεδρικό μέγαρο, το οποίο ήταν μέσο κηδεμονίας πάνω στη Δημοκρατία, από σήμερα ετέθη υπό την κυριαρχία της εθνικής βούλησης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στη επινίκια ομιλία του την Κυριακή το βράδυ.

Με 51,65% των ψήφων, ο Ερντογάν έγραψε ιστορία στην Τουρκία, ως ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας που ψηφίστηκε απευθείας από το λαό, παρά τα μεγάλα και συνεχή σκάνδαλα στους κόλπους της κυβέρνησής του τα τελευταία δύο χρόνια και την "σκούπα" σε Δικαιοσύνη και Αστυνομία.  

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει, τις επόμενες δύο εβδομάδες, να παραδώσει τα ηνία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ορίζοντας, παράλληλα, τον πρωθυπουργό που θα τον διαδεχτεί. Στα τουρκικά μέσα, ως φαβορί εμφανίζεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενώ, τις τελευταίες ώρες, διεκδικητής του θώκου εμφανίζεται και ο υπουργός Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Απώτερος στόχος του Ερντογάν είναι η συνταγματική αλλαγή, ώστε να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου και να μετατρέψει την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία. Γιαυτό και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού θα βασίζεται στο κριτήριο της απόλυτης υπακοής και πίστης στον πρόσωπο του νέου προέδρου.  

Όμως, "όποια και να είναι η επιλογή του αυτό το πρόσωπο θα του δημιουργήσει προβλήματα υπό την έννοια ότι το Σύνταγμα δεν έχει συνταχθεί για αυτού του είδους την άσκηση εξουσίας" υπογράμμισε ο Αλί Τζαρκόγλου, πολιτειολόγος στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη.

Το AKP θα συνέλθει την 27η Αυγούστου προκειμένου να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο, πριν από την ορκωμοσία του, την 28η Αυγούστου.

«Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για ονόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, «οι επικεφαλής του κόμματος και ο πρωθυπουργός θα διαβουλευτούν και θα έλθουμε σε συμφωνία για το όνομα που μας φαίνεται λογικό».

Όσον αφορά στον μέχρι σήμερα πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επισήμανε πως θα επιστρέψει στην πολιτική αφού εκπνεύσει η θητεία του στις 28 Αυγούστου, λέγοντας πως θα διαδραματίσει ένα ρόλο στο κυβερνών κόμμα AKP το οποίο συνίδρυσε με τον πρωθυπουργό και εκλεγέντα πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.