Έμπολα: Πρέπει οι ασθενείς να γίνουν πειραματόζωα για νέα φάρμακα;

Εικόνες από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να κυκλοφορούν με ολόσωμες άσπρες στολές, σαν διασώστες σε περιπτώσεις πυρηνικού ολέθρου, μεταξύ ανθρώπων στην Αφρική που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες μέρες.

Νέος κύκλος επιδημίας του ιού έχει ξεσπάσει και - μέσω των ταξιδιωτών- ο υψηλά μολυσματικός ιός έχει περάσει τα σύνορα της "μαύρης ηπείρου" προς Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ενώ άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς αρχές πιέζουν τις φαρμακευτικές εταιρείες για να βρουν μια νέα θεραπεία για τον ιό.

Ήδη έχουν δοκιμαστεί τρεις, με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει με ασφάλεια τις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση για ζητήματα βιοηθικής: τα νέα αυτά φάρμακα έχουν δοκιμαστεί (και όχι όλα) σε μαϊμούδες αλλά δεν έχουν περάσει τα απαραίτητα και νόμιμα στάδια που θεωρούνται αναγκαία για να βγει ένα φάρμακο στην αγορά και να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Μια από τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες που προαναφέρθηκαν δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε δυο Αμερικανούς διασώστες που μολύνθηκαν από τον Έμπολα. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται το φάρμακο σε άνθρωπο και κανένας δεν γνωρίζει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και (πολύ περισσότερο) μακροπρόθεσμες παρενέργειες του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας που έφτιαξε ένα φάρμακο για τον Έμπολα, όμως οι αμερικανικές αρχές ανέστειλαν τις κλινικές δοκιμές αμφισβητώντας την ασφάλεια του φαρμάκου. Ωστόσο, μια εξαιρετικά παρεμφερής φόρμουλα δοκιμάστηκε πρόσφατα σε ανθρώπους υπό τον πανικό να βρεθεί θεραπεία για τη μολυσματική νόσο.