Απέρριψε την παράταση εκεχειρίας του Ισραήλ η Χαμάς

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι παρατείνει κατά 4 ώρες την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς απάντησε ότι αρνείται την τετράωρη παράταση και εκτόξευσε ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος, οι οποίες έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Εκπρόσωπος της ένοπλης ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης δήλωσε ότι επιδιώκει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την εκεχειρία για την προετοιμασία περισσότερων και σφοδρότερων επιθέσεων. 

"Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ. 

Η κανονική εκεχειρία έληξε στις 20.00 ώρα Ελλάδας και η παράταση θα ίσχυε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 132 πτώματα Παλαιστινίων ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της 12ωρης εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, εκτοξεύοντας έτσι σε περισσότερο από 1000 τον αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Η UNICEF έκανε λόγο για έναν απολογισμό «τουλάχιστον 192 παιδιών» που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τις τελευταίες 19 ημέρες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.000. 

Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες και ένας ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα που έχασε τη ζωή του από έναν όλμο.