Γάζα: Ετοιμάζεται χερσαία ισραηλινή εισβολή – Μαζική φυγή των αμάχων

Αναπόφευκτη φαίνεται μια χερσαία ισραηλινή επιχείρηση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, μετά και από τον θάνατο ενός ισραηλινού από ρουκέτα της Χαμάς την Παρασκευή.  

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, εδώ και πέντε ημέρες, ανέβηκε σε, ανεβάζοντας σε 126.  

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για πιθανή χερσαία επιχείρηση καθώς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες άρματα μάχης, συνοδευόμενα από φάλαγγες στρατιωτικών καμιονιών κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, όπου βρίσκονται συκγεντρωμένες και μονάδες του ισραηλινού πεζικού. Περισσότεροι από 30.000 έφεδροι έχουν κληθεί στα όπλα.

"Προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια της επιχείρησης, ώστε οι δυνάμεις να είναι έτοιμες να εισέλθουν στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν όλες τις συνέπειες, ό,τι πρέπει να γίνει", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αλμόζ Μότι. 

Στην πόλη της Γάζας οι δρόμοι είναι έρημοι, με εξαίρεση τις κηδείες των θυμάτων που γίνονται μέσα σε πνιγηρή ζέστη.  

Κατά εκατοντάδες, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι- κυρίως γυναικόπαιδα- εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και συνωστίζονται στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το Κάιρο άνοιξε το πέρασμα της Ράφα πριν δύο ημέρες για ανθρωπιστικούς λόγους και τις τελευταίες ώρες επικρατεί το αδιαχώρητο.  

Η Αίγυπτος, η χώρα που συνήθως μεσολαβεί στις κρίσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε ότι κατέβαλε προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας, αλλά "προσέκρουσε στο πείσμα των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.  

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ.