Ιράκ: Επιβεβαιώνεται η μαζική σφαγή από αντάρτες του ΙΚΙΛ

Σοκ και αποτροπιασμό προκάλεσε στα μέσα Ιουνίου η ανακοίνωση ότι οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), εκτέλεσαν μαζικά 1.700 ιρακινούς στρατιώτες (σιίτες στο δόγμα).

Όμως το έγκλημα δεν είχε επιβεβαιωθεί και εκφράστηκε η άποψη (ίσως και η ελπίδα) ότι επρόκειτο για προπαγάνδα των τζιχαντιστών.

Όμως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μελέτησε τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι τζιχαντιστές και επιβεβαίωσε το έγκλημα. Ωστόσο, εκτιμάται πως ο αριθμός των εκτελεσθέντων είναι κατά πολύ μικρότερος των ισχυρισμών του ΙΚΙΛ.

Αναλύοντας τα δεδομένα μαζί με κάποιες πληροφορίες που αντλήθηκαν από δορυφορικές λήψεις, το HRW επιβεβαίωσε ότι το ΙΚΙΛ εκτέλεσε μαζικά από 160 έως 190 άνδρες σε τουλάχιστον 2 τοποθεσίες, μεταξύ τις 11ης και της 14ης Ιουνίου.

Οι τοποθεσίες εντοπίζονται κάπου στα περίχωρα του Τικρίτ.

Όπως αναφέρει το HRW, είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να είναι μεγαλύτερος αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή ώστε να εντοπιστούν οι σοροί.

Στις 22 Ιουνίου, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ ανακοίνωσε ότι το ΙΚΙΛ εκτέλεσε 175 μέλη της ιρακινής αεροπορίας.