Οι ΗΠΑ “δείχνουν”, αλλά το Ιράκ εκτελεί εν μέσω χάους στη χώρα

Σε μια ένδειξη στήριξης (που είναι αμφίβολο όμως αν αρκεί), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επισκέφτηκε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, τη Βαγδάτη. Στόχος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, που έχουν καταλάβει πλέον υπό τον έλεγχο τους μεγάλο μέρους του δυτικού και του βόρειου Ιράκ.

Διαβάστε σχετικά: Βραδύκαυστο φυτίλι το Ιράκ

Ο Τζον Κέρι "θα συζητήσει τις ενέργειες που γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής και θα καλέσει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ιρακινών", ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Ο πρώτος σταθμός που έκανε χθες στο Κάιρο, καθώς και η σημερινή επίσκεψη στη Βαγδάτη, δεν είχαν ανακοινωθεί.

Στις 19 Ιουνίου, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει την αποστολή, στο Ιράκ, 300 στρατιωτικών συμβούλων για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Εκτός ελέγχου το δυτικό Ιράκ

Η προέλαση των μαχητών του σουνιτικού ΙΚΙΛ συνεχίζεται και πλέον η επίσημη κυβέρνηση δεν ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Τα δυο τελευταία 24ωρα, οι τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε σκότωσαν 21 άτομα στις πόλεις Ράουα και Άνα του δυτικού Ιράκ. Οι δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές αυτές βρίσκονται σε "τακτική" υποχώρηση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Ράουα και την Άνα που βρίσκονται στην επαρχία Άνμπαρ το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ νωρίτερα αξιωματούχοι ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα Αλ-Κάιμ που βρίσκεται στην μεθόριο με τη Συρία.