Αποχωρούν διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες από το φλεγόμενο Ιράκ

Μετά το χτύπημα των σουνιτών εξτρεμιστών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, στην πόλη Μπαϊτζί και την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, για λόγους ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας του Ιράκ South Oil Company, Ντίγια Τζάφαρ, η Exxon Mobil προχώρησε σε μια "ευρεία απομάκρυνση" του προσωπικού της και η BP έχει απομακρύνει από τη χώρα το 20% του προσωπικού της.

Ωστόσο, οι εταιρείες ENI, Sclumberger, Weatherford και Baker Hughes - που έχουν την έδρα τους στο νότιο Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει η κυβέρνηση- δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια απομάκρυνσης των ξένων εργαζόμενών τους.  

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνεχίζονται με αμείωτη ένταση -κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας- και οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να "απελευθερώσουν πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης" την στρατηγικής σημασίας σιιτική πόλη Ταλ Άφαρ, που έχει εν μέρει περιέλθει στον έλεγχο των ισλαμιστών μαχητών.  

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα τρία χωριά στο βόρειο Ιράκ, στην επαρχία Σαλαχεντίν, έπειτα από σφοδρές μάχες με τον στρατό και τους κατοίκους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 πολίτες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος. 

Επίσημο αίτημα της Βαγδάτης στις ΗΠΑ για βομβαρδισμούς  

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βαγδάτη ζήτησε "επισήμως" από τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

"Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας (με τις ΗΠΑ) για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων", είπε ο Ζεμπάρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών στο Ιράκ και δεν αποκλείει καμία επιλογή, με μόνη εξαίρεση αυτήν της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης άφηναν σήμερα να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να αποκλείσει την ιδέα των "άμεσων" αεροπορικών πληγμάτων με μαχητικά αεροσκάφη λόγω ιδιαίτερα της δυσκολίας να αναγνωριστούν οι στόχοι στο πεδίο.

Αρνούμενος να διευκρινίσει πότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει σχετικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η δουλειά που γίνεται, για να διευκρινιστούν "με μεγαλύτερη σαφήνεια" οι διάφορες επιλογές που μπορούν να εξεταστούν.