Ιράκ: Απελευθερώθηκαν από τους αντάρτες 31 Τούρκοι όμηροι

Ελεύθεροι αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνται όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τους 31 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk και την ανακοίνωση μιας συνδικαλιστικής ένωσης.

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, χθες Τετάρτη, η Άγκυρα προειδοποίησε για αντίποινα και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Τα σχεδόν 50 μέλη του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης - ανάμεσα τους ο πρόξενος και δύο παιδιά- εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους μαχητές του ΙΚΙΛ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για τους Πεσμεργκά, τις δυνάμεις ασφαλείας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν που βοηθούν τον κυβερνητικό στρατό, έγινε σήμερα στόχος επίθεσης αλλά γλίτωσε.

Ο Τζαάφαρ Μουστάφα είχε μόλις επιθεωρήσει κουρδικές μονάδες νοτιοδυτικά της πόλης του Κιρκούκ όταν σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους των Πεσμεργκά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σίρκο Ραούφ.

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών, οι οποίοι προελαύνουν στην χώρα.

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ προς τη Βαγδάτη, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί για να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα.

"Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα λόγω έλλειψης απαρτίας", δήλωσε ο βουλευτής Άμαρ Τοχμέ. Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν την σημερινή συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ.

Η ματαίωση αυτής της συνεδρίασης δείχνει τις δυσλειτουργίες του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει πολύ λίγα σημαντικά νομοθετήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέλη του δεν δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο έργο του.

Το ΙΚΙΛ το οποίο έχει θέσει υπό τον έλεγχό του από την Τρίτη την Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, όπως και περιοχών των γειτονικών επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, προελαύνει τώρα προς την Βαγδάτη.